Meer bijtelling emissieloze auto van de zaak

Het bijtellingspercentage voor een nieuwe elektrische auto van de zaak wordt in 2022 verder verhoogd van 12% naar 16%. De catalogusprijs waarop u dit percentage mag toepassen, wordt in 2022 bovendien verlaagd van maximaal € 40.000 naar € 35.000 en vanaf 2023 zelfs naar € 30.000. Is de catalogusprijs hoger, dan geldt voor het meerdere een bijtellingspercentage van 22%.

Actiepunt

Er geldt wel een overgangsregeling, waardoor u vanaf de eerste tenaamstelling nog 60 maanden de bestaande bijtelling mag hanteren. Gaat u dit jaar nog rijden in een nieuwe elektrische auto van de zaak, dan mag u vanaf de eerste tenaamstelling nog 60 maanden de bestaande bijtelling van 12% hanteren.

Waterstof- en zonnecelauto’s

Rijdt u in een auto op waterstof of zonne-energie? Dan geldt de splitsing in het bijtellingspercentage niet voor u. U mag daardoor bij deze auto’s over de hele aanschafprijs het lage bijtellingspercentage van 16% (in 2022) toepassen. Deze regeling geldt niet alleen voor werkgevers en werknemers, maar ook voor ondernemers en DGA’s die in een auto van de zaak rijden. Ook wordt de invoering van een maximumbedrag in de bijtelling voor deze auto’s uitgesteld tot na 2024.