Titel inhoud

    Verzoek tijdig om teruggaaf buitenlandse btw

    Bent u btw-ondernemer en hebben ondernemers in een andere EU-lidstaat in 2023 aan u buitenlandse btw in rekening gebracht? U kunt die btw dan terugvragen via de Belastingdienst door in te loggen op een speciale website. Zodra het teruggaafverzoek is ingediend, stuurt de Belastingdienst dit verzoek binnen 15 dagen door naar de belastingdienst van het EU-land waar de btw wordt teruggevraagd. Duurt dit langer, dan maakt u mogelijk aanspraak op coulancerente. De teruggaafverzoeken moeten uiterlijk op 30 september 2024 bij de Belastingdienst zijn ingediend. Uitstel is niet mogelijk.

    Tip
    Uitstel is niet mogelijk, dus zorg dat u uw teruggaafverzoek tijdig indient en wacht daarmee niet tot het allerlaatste moment.

    Start tweede aanvraagtijdvak SLIM-subsidie mkb-ondernemers

    Vanaf deze week is het tweede aanvraagtijdvak gestart van de SLIM-regeling. Als mkb-werkgever beschikt u vaak over onvoldoende tijd, geld of kennis om uw werknemers te laten leren en ontwikkelen. De SLIM-regeling biedt u de mogelijkheid om toch een leerrijke werkomgeving in uw bedrijf te creëren. Ook kunt u hiermee uw werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een beroepsopleiding op maat laten volgen of uw werknemers tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding laten volgen. De SLIM-regeling vergoedt namelijk een deel van de kosten van een derdeleerwegtraject. Kijk op de menukaart voor de subsidiabele activiteiten. U kunt de SLIM-subsidie aanvragen tot en met 30 september 2024. U moet zich vooraf registreren via het Subsidieportaal van Uitvoering van Beleid.

    Tip
    Naast uw eigen loonkosten mogen binnen de SLIM-regeling ook de kosten van een externe adviseur (maximaal uurtarief € 135 exclusief btw) worden meegenomen.

    giertank

    Uitrijperiode mest verlengd

    Bent u boer en hebt u door het extreem natte voorjaar uw land niet kunnen bewerken? In dat geval kunt u waarschijnlijk de dierlijke mest niet op tijd uitrijden en moet u vanaf 1 september a.s. kunstmest gebruiken, terwijl uw ruimte voor dierlijke mest niet helemaal is benut. Om dit te voorkomen is besloten om de uitrijperiode te verlengen van 1 september tot en met 15 september 2024. U heeft dus twee weken langer de tijd om de dierlijke mest op een milieuvriendelijke manier te verspreiden en uw gewassen van de juiste mineralen te voorzien. Met deze maatregel wordt tevens voorkomen dat de mest op de mestmarkt moet worden aangeboden, wat de druk op die markt zou vergroten.

    Tip
    De verlenging betekent niet dat u meer mest mag uitrijden. U bent hierbij gehouden aan uw totale jaarlijkse gebruiksruimte voor dierlijke mest.

    handen oud met laptop aangepast

    Controleer definitieve beschikking LKV en LIV 2023

    Uiterlijk eind juli heeft u de definitieve beschikking Lage-Inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV) ontvangen van de Belastingdienst. Het is verstandig om deze goed te (laten) controleren en te vergelijken met de gegevens in uw loonadministratie. Zijn bijvoorbeeld de correcties op de voorlopige beschikkingen die vóór 1 mei jl. zijn doorgegeven, goed verwerkt? Zijn alle kwalificerende werknemers meegenomen in de beschikking of zitten er fouten in de berekening?
    Constateert u fouten in de definitieve beschikking, zorg er dan voor dat u binnen zes weken bezwaar maakt of laat maken. Is de beschikking juist vastgesteld, dan betaalt de Belastingdienst u de tegemoetkoming(en) binnen zes weken na de datum van de beschikking uit.

    Tip
    Controleer de definitieve beschikking LKV/LIV en zorg dat u tijdig in actie komt als de beschikking niet correct is vastgesteld!

    geld tijd aangepast

    Bent u bestuurder van een algemeen nut beogende instelling (ANBI)? Weet dan dat in Nederland gevestigde voormalige ANBI’s die hun status op of na 2013 hebben verloren, een jaarlijkse informatieverplichting hebben. Deze informatieplicht betreft het vermogensverloop van de ANBI vanaf het moment dat de ANBI-status eindigde verminderd met de uitgaven en kosten voor de goede doelen. Daarnaast moet u opgaaf doen van ontvangen donaties en schenkingen. De informatieplicht bestaat zolang het ANBI-vermogen op 1 januari 2023 meer bedroeg dan € 25.000 (bij beëindiging vóór 2023) of het eigen vermogen van de ANBI op het moment van de beëindiging meer dan € 25.000  bedroeg (bij beëindiging in 2023). Daarbij telt niet mee het vermogen dat de voormalige ANBI na het statusverlies heeft opgebouwd, bijvoorbeeld uit ontvangen schenkingen en donaties. De informatie moet u vóór 1 september 2024 aanleveren bij de Belastingdienst. Daarvoor is het formulier ‘Opgaaf vermogen en schenkingen 2023 voormalige ANBI’s’ beschikbaar.

    Tip
    Als u niet aan de informatieplicht voldoet, volgt een boete. Zorg er dus voor dat u uiterlijk 31 augustus a.s. de informatie hebt aangeleverd bij de Belastingdienst.

    pretpark 4

    Voor de meeste mensen zit de zomervakantie erop of eindigt deze binnenkort. Hopelijk heeft de zomer u gebracht wat u ervan had gewenst en is het weer geen spelbreker geweest. Ook voor de nieuwsmolen is er een einde gekomen aan de zomerstop. Vanaf deze week gaat de molen weer draaien en wordt u weer wekelijks op de hoogte gehouden van laatste actualiteiten, attentiepunten, deadlines en andere zaken waarop u actie kunt ondernemen.

    Tip
    Check weer wekelijks of u actie moet (laten) ondernemen.

    Vakantie

    De nieuwsmolen komt vanaf volgende week tijdelijk tot stilstand. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat u belangwekkend nieuws moet missen. We houden tijdens de zomerstop alle voor u relevante actualiteiten scherp in de gaten, zodat we u direct weer kunnen ‘bijpraten’, zodra de nieuwsmolen weer gaat draaien. Dat zal zijn vanaf 22 augustus aanstaande.

    We wensen u alvast een fijne vakantie!

    Rechten

    Eén van de laatste daden van het vorige kabinet was het aanbieden van het wetsvoorstel Wet werkelijke rendement box 3 aan de Raad van State (RvS). Door het reeds voor advies naar de RvS te sturen, blijft het volgens de voormalige staatssecretaris Van Rij mogelijk om het nieuwe box-3-stelsel met ingang van 1 januari 2027 in te voeren. Als het advies van de RvS is ontvangen, kan het nieuwe kabinet beslissen of het wetsvoorstel, al dan niet in gewijzigde vorm, wordt ingediend bij de Tweede Kamer. Het blijft de bedoeling om bij de aangiften inkomstenbelasting zoveel mogelijk te werken met door de Belastingdienst vooraf ingevulde gegevens. Hierdoor blijft voor het grootste deel van de belastingplichtigen het doen van de aangifte inkomstenbelasting vrij eenvoudig. Jaarlijkse waardeontwikkelingen worden dan ook in aanmerking genomen (vermogensaanwasbelasting). Bent u eigenaar van beleggingsvastgoed of niet-beursgenoteerde aandelen, dan geldt voor u straks echter het systeem van de vermogenswinstbelasting. Dit betekent dat waardeontwikkeling pas bij u zal worden belast bij realisatie daarvan.

    Tip
    Bent u eigenaar van vastgoed of niet-beursgenoteerde aandelen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw fiscaal adviseur om op de komende wijzigingen in box 3 te kunnen anticiperen.

    Werken computer

    Als uw bv aan u dividend uitkeert, moet zij binnen een maand aangifte doen van de ingehouden dividendbelasting (15%) bij de Belastingdienst. Dat kan nu nog via een papieren aangifte of een digitale aangifte. Vanaf 1 juli 2024 is uw bv verplicht om een digitale aangifte dividendbelasting te doen. Dat kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk of met behulp van fiscale software of via uw fiscaal adviseur. Papieren aangiften worden vanaf 1 juli 2024 niet meer in behandeling genomen. Voor de ingehouden dividendbelasting op dividenduitkeringen gedaan tot en met 2023 wordt een uitzondering gemaakt. Daarvoor kunt u na 1 juli a.s. nog wel gebruikmaken van de papieren aangifte.

    Tip
    Zorg ervoor dat de ingehouden dividendbelasting ook binnen een maand na de dividenduitkering is betaald

    Kinderen 5

    Huishoudens met een gezamenlijk inkomen tussen € 29.400 en € 159.225 krijgen volgend jaar meer kinderopvangtoeslag. Het kabinet maakt hiervoor extra budget vrij. In 2025 wordt € 429 miljoen extra uitgetrokken voor de kinderopvangtoeslag. Daarnaast worden de maximale uurprijzen 2025 geïndexeerd. De maximale uurprijs voor dagopvang wordt € 10,71 (in 2023: € 10,25), voor buitenschoolse opvang € 9,52 (in 2023: € 9,12) en voor gastouderopvang € 8,10 (in 2023: € 7,53). Dit zijn de voorlopige bedragen. De definitieve bedragen worden uiterlijk in oktober 2024 bekendgemaakt.

    Tip
    Houd de berichtgeving over de definitieve bedragen in de gaten.